Het kopen van een aquarium is een opwindende stap voor iedereen die geïnteresseerd is in het houden van vissen of aquatische planten. Echter, het vereist zorgvuldige overweging en planning om ervoor te zorgen dat je een passende en duurzame omgeving voor je aquatische leven creëert. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over de belangrijke aspecten van het kopen van een aquarium, inclusief het kiezen van het juiste type, het bepalen van de grootte, het overwegen van de benodigde uitrusting, en het onderhouden van je aquarium.

1. Bepalen van het Type Aquarium

Voordat je een aquarium koopt, moet je beslissen welk type aquarium je wilt. De twee hoofdtypen zijn zoetwater- en zoutwateraquaria.

 • Zoetwateraquarium: Dit is de meest gangbare keuze voor beginners omdat ze over het algemeen makkelijker te onderhouden zijn en minder kosten met zich meebrengen. Er is een breed scala aan vissoorten die in zoet water kunnen leven, van goudvissen en guppy’s tot cichliden en tetra’s.
 • Zoutwateraquarium: Een zoutwateraquarium kan exotischere en kleurrijkere vissen huisvesten, zoals clownsvisjes en koraalvissen. Dit type vereist echter meer expertise en een grotere initiële investering, zowel qua uitrusting als onderhoud.

2. Grootte en Vorm van het Aquarium

De grootte van het aquarium dat je kiest, hangt af van waar je het wilt plaatsen en hoeveel vissen je plant te houden. Over het algemeen geldt: hoe groter het aquarium, hoe stabieler het watermilieu zal zijn. Kleine aquaria kunnen snel vervuild raken en vereisen frequenter onderhoud.

 • Kleine Aquaria: Deze zijn ideaal voor beperkte ruimtes en kleine vissensoorten, zoals betta’s of kleine scholen vissen. Ze variëren van 5 tot 20 liter.
 • Middelgrote en Grote Aquaria: Deze bieden meer ruimte voor grotere vissen en de mogelijkheid om een dynamischer ecosysteem te creëren. Ze beginnen bij ongeveer 40 liter en kunnen oplopen tot 500 liter of meer voor zeer toegewijde hobbyisten.

3. Noodzakelijke Uitrusting

De juiste uitrusting is cruciaal voor het in stand houden van een gezond aquarium. Enkele essentiële items zijn:

 • Filter: Helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en houdt het water schoon.
 • Verwarming: Belangrijk voor het behouden van een constante temperatuur, vooral in een tropisch aquarium.
 • Verlichting: Essentieel voor het bevorderen van de groei van planten en voor het uitlichten van de kleuren van de vissen.
 • Waterconditioner: Neutraliseert schadelijke chemicaliën in kraanwater.
 • Testkits: Voor het meten van waterparameters zoals pH, ammoniak, nitriet en nitraat.

4. Inrichting en Substraat

De keuze van substraat (grind, zand, etc.) en decoraties (zoals planten, rotsen en ornamenten) hangt af van de soorten vissen en planten die je wilt houden. Zorg ervoor dat alle materialen veilig zijn voor gebruik in een aquarium en geen schadelijke stoffen afgeven.

5. Onderhoud en Verzorging

Regelmatig onderhoud is essentieel voor de gezondheid van je aquariumbewoners. Dit omvat:

 • Regelmatige Waterverversingen: Wekelijks ongeveer 10-20% van het water vervangen om afvalstoffen te verwijderen.
 • Controle van Waterkwaliteit: Gebruik van testkits om de waterkwaliteit regelmatig te controleren.
 • Voeding: Voer de vissen niet te veel; overvoeding kan leiden tot watervervuiling.

6. Het Kiezen van Vissen en Planten

Selecteer vissen die compatibel zijn met elkaar en met de wateromstandigheden in je aquarium. Overweeg ook of de vissen die je kiest, passend zijn voor de grootte van je aquarium wanneer ze volgroeid zijn.

Conclusie

Een aquarium kopen en onderhouden kan een lonende hobby zijn die een vleugje natuur in je huis brengt. Door zorgvuldig te plannen en je goed voor te bereiden, kun je een gezonde en prachtige onderwaterwereld creëren die zowel ontspannend als boeiend is.